Sciensano helpt bij de diagnose van gevallen van salmonellose, identificeert de besmettingsbronnen, controleert producten, bewaakt de evolutie van salmonellose in België en bestudeert de gevoeligheid van Salmonella-bacteriën voor antibiotica.

Salmonellose is een zeer vaak voorkomende voedselinfectie. Het naleven van bepaalde hygiënische regels, in het bijzonder bij het bereiden, koken en bewaren van voedsel, kan salmonellose voorkomen.
Salmonellose is een zeer vaak voorkomende voedselinfectie, die wordt veroorzaakt door bacteriën van het type Salmonella.
De Salmonella-bacteriën besmetten vooral het spijsverteringskanaal bij de mens en veroorzaken gastro-enteritis.
Salmonellose komt bij de mens terecht via de mond, vooral door de consumptie van voedsel afkomstig van besmette dieren dat rauw of te kort gegaard wordt gegeten.
Salmonellose is een goedaardige ziekte en geneest zonder behandeling. Men moet wel voldoende water drinken.
Sommige kwetsbare en verzwakte personen kunnen wel ernstige complicaties ondervinden, zoals septikemie of meningitis.
Deze infecties komen vaker voor in de zomer, tijdens de periode van feesten en barbecues, wanneer levensmiddelen lang op kamertemperatuur blijven staan.
WIST JE DAT? Voedseltoxi-infecties (VTI) een benaming is voor wat in de volksmond ‘voedselvergiftiging’ wordt genoemd. Er zijn eigenlijk twee soorten voedseltoxi-infecties: voedselinfecties veroorzaakt door de inname van pathogenen (bacteriën, virussen, enz.) en voedselvergiftiging veroorzaakt door het eten van een bacterieel toxine dat reeds in het voedsel aanwezig is.
Er zijn ongeveer 2500 soorten Salmonella-bacteriën. ‘Salmonellose’ is een algemene term die alle aandoeningen veroorzaakt door Salmonella-bacteriën omvat:
Deze tab beschrijft door voedsel overgedragen ‘salmonellose’.
Buiktyfus en paratyfus: