Diagnose

Hoewel er in België weinig gevallen zijn, blijft tuberculose een belangrijk probleem voor de volksgezondheid dat voortdurende waakzaamheid vereist.

Hoe sporen we een infectie door Mycobacterium tuberculosis op?

Bij het screenen van de infectie kan geen onderscheid worden gemaakt tussen latente en actieve tuberculose.

De intradermale test of „huidtest” bestaat uit het injecteren van tuberculine (mengeling van eiwitten afkomstig van de bacil van Koch die de rol van antigenen speelt) in de huid van de voorarm van de geteste persoon. Als er binnen de 3 tot 5 dagen na de injectie een lokale ontstekingsreactie optreedt, betekent dit dat er waarschijnlijk een infectie is.

Sinds enkele jaren bestaan er ook bloedtesten om de infectie op te sporen. Door screening op infectie bij risicopersonen en follow-up van besmette personen kan de ontwikkeling van tuberculose tijdig worden gediagnosticeerd, sneller een behandeling worden gestart en het aantal besmettingen worden beperkt.

Hoe wordt de diagnose van tuberculose gesteld?

Aan de hand van diagnostische tests kan latente van actieve tuberculose worden onderscheiden.

  1. Een snelle diagnose is cruciaal omdat er dan vanaf het begin van de ziekte een behandeling kan worden opgestart, waardoor de verspreiding van de infectie beperkt blijft.
  2. Bij een vermoeden van longtuberculose wordt een röntgenfoto van de longen gemaakt om een eerste diagnose te stellen.
  3. Daarna kan de diagnose worden bevestigd aan de hand van de microbiologische analyse van een staal (bijvoorbeeld sputum). De in de expectoraties aanwezige bacteriën worden onder de microscoop onderzocht en in kweek gezet.
  4. Bij een positieve kweek wordt systematisch een antibiogram uitgevoerd om na te gaan of de bacteriën gevoelig zijn voor de klassieke antibiotica tegen tuberculose.

Sciensano helpt tuberculose te bestrijden door een snelle diagnose te garanderen, antibioticaresistentie van bacteriestammen te bewaken en nieuwe vaccins en effectievere behandelingen te ontwikkelen. Het Belgische Officieel Medicijnen Controle Laboratorium (OMCL) van Sciensano is samen met het Europese OMCL-netwerk verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van het tuberculosevaccin voordat het op de markt gebracht wordt.

QR code

QR code for this page URL