Risicogroepen

Difterie was vroeger een belangrijke doodsoorzak bij kinderen. Dankzij de algemene vaccinatie die in 1959 werd ingevoerd in België, is difterie bijna verdwenen uit ons land. De bacterie komt echter nog altijd voor en vaccinatie is de enige manier om difterie te voorkomen.

Risicogroepen

Difterie komt voor in alle leeftijdsgroepen, maar treft meestal mensen die een te lage concentratie antistoffen hebben of die niet gevaccineerd zijn (vooral kinderen).  

De risicogroepen zijn:

WIST U DAT? Mensen met een alcoholverslaving, die ondervoed zijn of een verzwakt immuunsysteem hebben (immunosuppressie), lopen een risico om ernstige vormen van difterie te ontwikkelen.

 

Sciensano voert een epidemiologische surveillance uit van difterie en andere ziekten die voorkomen kunnen worden door vaccinatie. Sciensano centraliseert en analyseert de gegevens die aangeleverd worden door verschillende partners en coördineert ook bepaalde studies of bepaalde surveillancenetwerken. Zo kan het bepaalde 'trends' (cijfers) volgen van ziekten zoals difterie.

QR code

QR code for this page URL