Gezondheidsinformatie behoort tot de kerntaak van Sciensano: we leveren een belangrijke bijdrage aan het gezondheidsinformatiesysteem in België. Sciensano neemt verschillende taken op zich in het Belgische gezondheidsinformatiesysteem, zowel op bevolkingsniveau als op het niveau van de gezondheidszorg. Sciensano verzamelt gegevens via specifieke procedures, gebruikt bestaande gegevens, verbetert gegevens door ze te koppelen aan andere relevante gegevens, en zet gegevens om in belangrijke aanbevelingen aan beleidsmakers teneinde de bewijsbasis van het gezondheidsbeleid en de interventies in België te verstevigen. We werken daarom ook samen met verschillende actoren in België die gezondheidsinformatie beheren. Verder vertegenwoordigt Sciensano België op verschillende internationale vergaderingen over gezondheidsinformatie en helpen we op Europees niveau mee aan onderzoeksprojecten in verband met gezondheidsinformatie.
Het Belgische gezondheidsinformatiesysteem
- Sciensano houdt toezicht op de gezondheid van de bevolking via verschillende enquêtes. Dit omvat de gezondheidsenquête (Gezondheidsenquête en de webgebaseerde interactieve analyse van de gezondheidsenquête), de voedselconsumptiepeiling en het gezondheidsonderzoek.
- Sciensano vat gezondheidsinformatie samen in indicatoren, waaronder complexe samenvattende metingen van de volksgezondheid, zoals gezondheidsverwachtingen (Health Expectancies of HLY’s) en voor beperking gecorrigeerde levensjaren (Disability Adjusted Life Years of DALY’s).
- Sciensano ontwikkelt interactieve websites over specifieke onderwerpen zoals infectieziekten (EPISTAT) of mortaliteit (SPMA).
- Sciensano stelt regelmatig gezondheidsstatusrapporten op van de Belgische bevolking.
- Sciensano brengt surveillance- en monitoringsystemen ten uitvoer in verschillende domeinen en settings van de gezondheidszorgsystemen, zoals de huisartsenzorg, de pediatrische zorg of de institutionele zorg (ziekenhuizen, verzorgingstehuizen), laboratoria, landbouw en voedingsindustrie.
- Sciensano beheert het aids/hiv-register.
Internationale gezondheidsinformatiesystemen
- Sciensano vertegenwoordigt België in verschillende Europese vergaderingen over gezondheidsinformatie, gaande van expertgroepen over infectieziekten en mortaliteit tot gezondheidsinformatie in het algemeen. Sciensano neemt bijvoorbeeld deel aan de expertgroep over gezondheidsinformatie bij de Europese Commissie en EFSA, en aan het European Joint Programme Med Vet consortium, dat verschillende Europese partners rond One Health groepeert.
- Europese projecten: Sciensano neemt deel aan verschillende Europese acties (bijv. de Joint Action on Health Information “InfAct”, dat een vervolg is van het BRIDGE Health project). InfAct is bijvoorbeeld een initiatief van de Europese Commissie waartoe alle EU-lidstaten zijn uitgenodigd om deel te nemen. Het hoofddoel van dit project is het opzetten van een duurzame structuur voor Europese gezondheidsinformatie.
- Sciensano neemt ook deel aan vergaderingen over gezondheidsinformatie die georganiseerd zijn door de OESO, de WHO en het European Observatory on Health Systems and Policies.
- Sciensano maakt deelt uit van het Focal Point Internationale Gegevensverzameling, dat specifieke gezondheidsgegevens verstrekt aan internationale organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en Eurostat.