Sciensano & Obesitas

Last updated on 2-2-2023 by Marinka Vangenck

Er bestaat een verband tussen obesitas en tal van chronische aandoeningen. Gezonde leefgewoonten, met een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, dragen bij tot het voorkomen van gewichtstoename en de vele complicaties die daarmee gepaard gaan.

Gezondheidsenquête

Om de 4 à 5 jaar voert Sciensano in België een Gezondheidsenquête uit die de gezondheidstoestand van de gehele bevolking beschrijft, alsook per gewest.

Aan de hand daarvan kan het verband worden onderzocht tussen een hele reeks gezondheidsgerelateerde factoren (zoals tussen obesitas en het sociaal-economische niveau).

Zo kunnen beleidsmakers zich op solide informatie baseren om beslissingen te nemen. 

Een van de rapporten van de Gezondheidsenquête, met als titel 'Gezondheidsgedrag en leefstijl' vat de verschillende factoren samen die onze gezondheid beïnvloeden, zoals alcoholconsumptie, roken en druggebruik, lichaamsbeweging, de voedingsstatus (BMI) en de voedingsgewoonten

De Voedselconsumptiepeiling onderzoekt uitvoerig deze 3 laatste onderwerpen.

Lichaamsbeweging

De Gezondheidsenquête evalueert de mate waarin de bevolking aan lichaamsbeweging doet met behulp van een schriftelijke vragenlijst waarin rechtstreeks aan de respondenten wordt gevraagd of ze aan lichaamsbeweging doen.

De inschatting gebeurt op basis van de verklaringen van de ondervraagde personen, met alle subjectiviteit die dit kan meebrengen. 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) definieert lichaamsbeweging als het geheel van lichaamsbewegingen die worden veroorzaakt door de gestreepte spieren en die het energieverbruik aanmerkelijk verhogen (enkel in het Frans en Engels).

Onder dat begrip vallen de lichamelijke activiteiten die in de vrije tijd worden uitgevoerd, die thuis worden uitgevoerd bij het huishoudelijk werk, en die onderweg naar of op het werk worden uitgevoerd. 

Voedingsstatus

De Gezondheidsenquête evalueert de voedingsstatus door de Body Mass Index (BMI) van de bevolking te berekenen aan de hand van een mondelingen vragenlijst waarin de respondent rechtstreeks naar zijn lengte en gewicht wordt gevraagd.

De inschatting gebeurt op basis van de verklaringen van de ondervraagde personen, met alle subjectiviteit die dit kan meebrengen. 

Door de BMI van de bevolking te bepalen, kan een schatting worden gemaakt van het aantal mensen met ondergewicht (die te mager zijn) en met overgewicht (die te dik zijn) volgens hun geslacht, leeftijd en sociaal-economische situatie. Ook kan de evolutie in de tijd worden onderzocht. 

Een groot aantal mensen met overgewicht vormt dus een alarmsignaal voor de overheid, die gezonde voeding en lichaamsbeweging moet promoten in haar gezondheidsbeleid. 

Voedingsgewoonten

De Gezondheidsenquête evalueert de voedingsgewoonten van de bevolking met behulp van een vragenlijst waar rechtstreeks aan de respondent gevraagd wordt hoe vaak hij bepaalde aanbevolen en afgeraden voedingsmiddelen eet: fruit, groenten, fruit- en groentesap, water, gesuikerde frisdranken, zoute en zoete snacks, melkproducten of met calcium verrijkte producten en ontbijt. 

Daarnaast bestaat erij de Nationale voedselconsumptiepeiling, ook door het WIV georganiseerd. Dankzij deze voedselconsumptiepeiling kunnen de voedingsgewoonten veel meer in detail bestudeerd worden. 

Nationale voedselconsumptiepeiling

 

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Andere publicaties

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke publicaties gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp