Zoönosen

Zoönotische ziekten (of zoönosen) zijn infectieziekten die kunnen worden overgedragen tussen dieren en mensen, door middel van directe of indirecte contacten. Deze vormen wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid.

Wat is een zoönose of zoönotische ziekte?

Een zoönotische ziekte (of zoönose) is een ziekte of infectie die wordt veroorzaakt door bacteriën, parasieten, virussen die worden overgedragen tussen gewervelde dieren en mensen.

De overdracht gebeurt via:

  • direct contact (met speeksel, bloed, urine of andere lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerd dier)
  • indirect contact (contact met besmette luchtdruppels, voorwerpen of oppervlakken of via besmet voedsel of water)
  • beten van besmette geleedpotige vectoren (zie ook vectoroverdraagbare ziekten). 

Wegens onze nauwe relatie met dieren in de landbouw, als huisdieren en in de natuurlijke omgeving, hebben zoönosen een groot aandeel in bestaande en opkomende ziekten bij mensen over de hele wereld.

Voorbeelden van zoönotische ziekten zijn de kattenkrabziekte, brucellose, het hantavirus, hondsdolheid, leptospirose, miltvuur, tularemie, psittacose, Q-koorts, echinokokkose, vogel- en varkensgriep, enz.


 

Sciensano is verantwoordelijk voor de epidemiologische surveillance van verschillende zoönotische ziekten. Omdat het hier gaat om een uiteenlopende groep van ziekten, zijn verschillende diensten binnen Sciensano betrokken om te zorgen voor een correcte en aangepaste opvolging. Voor sommige zoönotische ziekten is Sciensano ook het Nationaal Referentiecentrum (mens) of het Nationaal Referentielaboratorium (dier). 

QR code

QR code for this page URL

Contacten

Evenementen

Er zijn momenteel geen evenementen gekoppeld aan dit gezondheidsonderwerp

Andere informatiebronnen

Er zijn momenteel geen externe links gekoppeld aan dit gezondheidsthema