Behandeling

Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A en hepatitis B maar niet tegen hepatitis C. Bij sommige risicopersonen wordt de screening van HBV en HCV aanbevolen.

Hoe wordt een virale hepatitis behandeld?

  • Hepatitis A: geen behandeling

Hepatitis A is een ziekte die spontaan geneest en die immuniteit geeft. Bij de meeste gezonde mensen elimineert het lichaam HAV zonder medische behandeling en veroorzaakt het virus geen ernstige ziekte. Sterfgevallen door HAV komen zelden voor.

  • Hepatitis B: antivirale behandeling 

Zoals bij HAV kunnen de meeste gezonde volwassenen HBV zonder medicatie uit hun lichaam elimineren (MSMGF, enkel in het Frans en Engels). Maar van de volwassenen die het virus niet kunnen elimineren, ontwikkelt 5 tot 10% chronische hepatitis die tot ernstige leverproblemen kan leiden als ze niet met antivirale middelen wordt behandeld.

  • Hepatitis C: antivirale behandeling

In tegenstelling tot HBV ontwikkelt een groot deel van de mensen die besmet zijn met HCV (70 tot 80 %) chronische hepatitis met kans op complicaties (levercirrose of leverkanker). 
Met een antivirale behandeling kan cirrose worden vertraagd en daalt de kans op leverkanker. In geval van cirrose kan een levertransplantatie worden uitgevoerd.
 

In samenwerking met het Laboratoire Clinique de Saint-Luc - UCL Brussel huisvest Sciensano het Nationaal referentiecentrum voor hepatitis B, C, D en E, dat de virusstammen van hepatitis analyseert. Sciensano verzekert ook de epidemiologische surveillance van virale vormen van hepatitis in België en controleert de kwaliteit van de vaccins.

QR code

QR code for this page URL