Diagnose

Hoe wordt de diagnose van hepatitis gesteld?

De symptomen van de verschillende hepatitisvormen zijn vrij gelijkaardig en weinig specifiek. Bij een vermoeden van hepatitis is het daarom belangrijk om een bloedafname te doen.

Uit het bloedonderzoek kan onder andere worden opgemaakt of er antilichamen (specifieke IgM en/of IgG) aanwezig zijn, wat een teken is dat het lichaam heeft gereageerd op een infectie.

Via het bloedonderzoek kan ook een onderscheid worden gemaakt tussen acute hepatitis en chronische hepatitis. 

WIST JE DAT Sinds 1990 alle bloedproducten in België onderworpen zijn aan een systematische screening van hepatitis C. Sindsdien is er geen risico op transmissie meer via transfusiebloed. Ook HBV wordt systematisch opgespoord in bloedproducten en bij zwangere vrouwen.

Screening

Screening op hepatitis B en C is een essentiële stap in de preventie, diagnose en behandeling van deze infecties. Idealiter wordt de screening op HBV en HCV geïntegreerd met de screening op andere infecties, zoals HIV of SOA’s. Bepaalde bevolkingsgroepen moeten doelgroepen zijn voor een gerichte screening op deze infecties. Screening van zwangere vrouwen kan bijvoorbeeld infecties van moeder op kind voorkomen; screening van mannen die seks hebben met mannen of intraveneuze drugsgebruikers kan worden gebruikt om maatregelen uit te voeren om de overdracht te beperken, enz. Daarnaast bestaat er in België een screening van donoren en/of van het donorproduct, wanneer bloed, plasma, organen of sperma wordt gedoneerd, teneinde de veiligheid van de gezondheidszorg te waarborgen.

Aanbevelingen voor screening op HBV- en HCV-infecties zijn hier beschikbaar:

In samenwerking met Cliniques universitaires Saint-Luc huisvest Sciensano het Nationaal referentiecentrum voor hepatitis A, B, C, D en E, dat de virusstammen van hepatitis analyseert. Sciensano verzekert ook de epidemiologische surveillance van virale vormen van hepatitis in België en controleert de kwaliteit van de vaccins.

QR code

QR code for this page URL