Sciensano & Hepatitis A, B, C, D en E

Last updated on 29-5-2019 by Admin Drupal

Er bestaat een vaccin tegen hepatitis A en hepatitis B maar niet tegen hepatitis C. Bij sommige risicopersonen wordt de screening van HBV en HCV aanbevolen. 

Wat doet Sciensano?

Laboratorium voor biologische standaardisatie

Sciensano huisvest het Laboratorium voor biologische standaardisatie dat de kwaliteit van vaccins tegen hepatitis A en B controleert voordat ze op de Belgische en Europese markt terechtkomen (Europese Economische Ruimte).

Nationaal referentiecentrum voor de hepatitis B, C, D en E virussen 

Het Nationaal referentiecentrum voor de hepatitis B, C, D en E virussen wordt gecoördineerd door Sciensano in samenwerking met het Laboratoire Clinique de Saint-Luc UCL Brussel

Het NRC:

  • bewaakt de aanwezigheid van hepatitis A, B, C, D en E in België, met name op vraag van de Belgische en internationale gezondheidsautoriteiten zoals het ECDC en de WGO
  • heeft in het kader van prevalentiestudies een speekselscreeningstest ontwikkeld voor HAV, HBV en HCV
  • stelt diagnoses van de hepatitis D- en E-virussen in België 
  • bewaakt de specifieke kenmerken van de verschillende stammen van de virussen van hepatitis A, B, C, D en E (afhankelijk van de virusstam kan de medische wereld het aantal patiënten kennen dat geneigd is om positief te reageren op een voorgesteld behandelingstype)
  • bewaakt de resistentie van de virussen tegen antivirale behandelingen.

Sciensano coördineert ook een extern netwerk van medische onderzoekslaboratoria dat elke week gegevens verzendt over het aantal positieve gevallen voor de hepatitis A-, B-, C- en E-virussen. Door deze gegevens te analyseren kunnen voor de gezondheidsautoriteiten zeer nuttige trends worden gevolgd. 

Sciensano heeft ook actief deelgenomen aan het Nationaal Plan voor de controle van hepatitis C door een surveillancesysteem van nieuw gediagnosticeerde gevallen en een longitudinale opvolging (dat wil zeggen in de tijd) van besmette patiënten op punt te stellen.

Tot slot voeren wetenschappers en onderzoekers van Sciensano momenteel een studie uit naar hepatitis E in België. Ze proberen in België de mogelijke bronnen van besmetting bij de mens te bepalen, zoals voedsel (onvoldoende gegaard varkensvlees, enz.), varkenskwekerijen, huisdieren, enz. 

Programma Drugs

Het Programma Drugs van Sciensano houdt de informatie bij met betrekking tot verslaafden die injecties gebruiken als onderdeel van hun gebruik. Deze bevolkingsgroep loopt immers een hoger risico op hepatitis C, voornamelijk veroorzaakt door het delen van naalden.


QR code

QR code for this page URL

Contacten

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic