Voedsel(toxi-)infecties (VTI) in België
Op basis van gegevens verzameld door Sciensano in 2014:
- in België registreerde het Nationaal Referentielaboratorium voor voedseltoxi-infecties (NRL VTI) in het totaal 370 collectieve voedsel(toxi-)infecties (VTI)
- minstens 1.789 mensen werden ziek en 64 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen
- de toxines van Bacillus cereus waren de pathogene stof die het vaakst werd gemeld als oorzaak van een VTI-haard
- Salmonella en Norovirus waren de tweede stoffen die het vaakst werden aangewezen als oorzaak van voedselinfecties
- bereidingen op basis van rauwe eieren waren de belangrijkste bron van infectie door Salmonella
- andere geïdentificeerde kiemen waren coagulase-positieve stafylokokken , Clostridium perfringens, Escherichia coli, histamine
- 70,8% van de collectieve haarden kwamen voor in commerciële inrichtingen, zoals restaurants (51,1%) en fastfood- of meeneemketens (19,7%)
- het aantal haarden dat thuis voorkwam, bedroeg 18,1%.
Voedsel(toxi-)infecties (VTI) in Europa
Op basis van gegevens verzameld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in 2014:
- campylobacteriose (ziekte veroorzaakt door de bacterie Campylobacter) blijft de door voedsel overgedragen ziekte die het vaakst in de Europese Unie wordt gerapporteerd
- in de voedsel, Campylobacter werd vooral aangetroffen in kippenvlees
- 2.161 gevallen van listeriose werden bevestigd.
Voedsel(toxi-)infecties (VTI) in de wereld
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO):
- worden elk jaar 600 miljoen mensen, of bijna 1 op de 10 mensen wereldwijd, ziek door het eten van besmet voedsel en sterven er 420.000 mensen
- diarreeziekten zijn de meest voorkomende ziekten als gevolg van de consumptie van besmet voedsel: zij treffen 550 miljoen mensen per jaar en zijn verantwoordelijk voor 230.000 sterfgevallen per jaar.