Cijfers

Om voedsel(toxi-)infecties (VTI) te voorkomen, dienen de hygiënevoorschriften en de koude- en warmteketen te worden gerespecteerd. Als u vermoedt dat een levensmiddel de oorzaak van een VTI is, bewaar het dan koel en neem contact op met het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV): meldpunt@favv.be of 0800 13 550. Neem contact op met uw huisarts als de symptomen aanhouden of verergeren. 

Voedsel(toxi-)infecties (VTI) in België

Op basis van gegevens verzameld door Sciensano in 2014:

  • in België registreerde het Nationaal Referentielaboratorium voor voedseltoxi-infecties (NRL VTI) in het totaal 370 collectieve voedsel(toxi-)infecties (VTI)
  • minstens 1.789 mensen werden ziek en 64 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen
  • de toxines van Bacillus cereus waren de pathogene stof die het vaakst werd gemeld als oorzaak van een VTI-haard
  • Salmonella en Norovirus waren de tweede stoffen die het vaakst werden aangewezen als oorzaak van voedselinfecties
  • bereidingen op basis van rauwe eieren waren de belangrijkste bron van infectie door Salmonella
  • andere geïdentificeerde kiemen waren coagulase-positieve stafylokokken , Clostridium perfringens, Escherichia coli, histamine
  • 70,8% van de collectieve haarden kwamen voor in commerciële inrichtingen, zoals restaurants (51,1%) en fastfood- of meeneemketens (19,7%)
  • het aantal haarden dat thuis voorkwam, bedroeg 18,1%. 

Opgelet!  Deze cijfers moeten worden gewijzigd. Raadpleeg de site van Overdraagbare en besmettelijke ziekten.

Voedsel(toxi-)infecties (VTI) in Europa

Op basis van gegevens verzameld door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) in 2014: 

  • campylobacteriose (ziekte veroorzaakt door de bacterie Campylobacter) blijft de door voedsel overgedragen ziekte die het vaakst in de Europese Unie wordt gerapporteerd
  • in de voedsel, Campylobacter werd vooral aangetroffen in kippenvlees
  • 2.161 gevallen van listeriose werden bevestigd.

Voedsel(toxi-)infecties (VTI) in de wereld

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO):

  • worden elk jaar 600 miljoen mensen, of bijna 1 op de 10 mensen wereldwijd, ziek door het eten van besmet voedsel en sterven er 420.000 mensen
  • diarreeziekten zijn de meest voorkomende ziekten als gevolg van de consumptie van besmet voedsel: zij treffen 550 miljoen mensen per jaar en zijn verantwoordelijk voor 230.000 sterfgevallen per jaar.

Het voornaamste doel van de surveillance van voedsel(toxi-)infecties is hun oorsprong te achterhalen en preventieve maatregelen te kunnen nemen om andere gevallen te voorkomen.

Evenementen

There are currently no events associated to this health topic

QR code

QR code for this page URL